Nakit Akışı Nedir? Nakit Akışı Neden Önemlidir? Nasıl Takip Edilir?

Nakit Akışı, şirketinizin kasasına aylık olarak giren ve çıkan para demektir. Nakit akışında yalnızca girdi veya yalnızca çıktıya bakılmaz. Nakit akışı kavramı, her iki akışı da eş zamanlı olarak takip eder.

Nakit Akışı Neden Önemlidir?

İşletmelerin en temel hedefi, para kazanmak ve kâr elde etmektir. Bu nedenle nakit, bir işletme için olmazsa olmaz kavramlardandır. Bir firmanın kuruluşu sırasında işin operasyon sürecinde ve iş hacminin genişlemesi aşamasında nakde ihtiyacı olur. Bu da, küçük ve orta ölçekte çoğu işletme için nakit yönetimi aşamasında sorunlar doğurabilir.

Yanlış yapılan nakit akış analizi, firmanın günlük operasyon sürecini ve marka ismini olumsuz yönde etkileyebilir. İşletmeye doğru ve etkin şekilde nakit akışı sağlamak, operasyon sürecinde kullanılan kaynakların da doğru yönetilmesini sağlar. Nakit akışını doğru analiz edebilen ve ona göre aksiyon alabilen işletmeler, rakiplerinden daha avantajlı hale gelir.

Nakit akışını raporlarla takip eden bir işletme; olası senaryoları önceden görme ve buna göre tedbir alma şansına sahip olacaktır. İşletmeniz için bir öngörü sahibi değilseniz iflası kabul ettiniz demektir. Nakit akışı raporlaması muhasebe uzmanları tarafından yapılmalıdır.

Nakit Akışı Nasıl Takip Edilir?

Birçok küçük işletme sahibi, nakit yönetimini kişisel çabasıyla yürütmeye çalışır. Kimi işletme sahibi Excel tablolarına zaman ayırır kimisi defter hesabı yapar ve stratejik çalışmalara ayırması gereken vaktini zaman alan hesap işlerine ayırır. Peki, bu işin kolayı yok mudur? Nakit akışı nasıl takip edilir?

Nakit akış tablolarının tek bir formatı yoktur. Her işletme kendi ihtiyacına göre belirlediği kritere göre nakit akışını takip edebilir. Ancak Excel tabloları devamlı size manüel olarak işlem yapma zorunluluğu sunar ve siz emeklerinizi bu işlemlere fazlasıyla harcamış olursunuz. Günün sonunda ise raporlara harcadığınız zamanın oldukça fazla olduğunu anlarsınız.

Nakit Akış Tablosunda Bulunması Gereken Bilgiler;

Dönem başı mevcut nakit miktarı,

Dönem içinde girişi gerçekleşen nakitler,

Dönem içinde çıkışı gerçekleşen nakitler,

Dönem sonu mevcut nakit miktarı,

Nakdin artışı veya azalışı bilgilerinin detaylı olarak yer alacak şekilde düzenlenir.

ODISPRO nakit ve havale alacaklarınızda size taksitlendirme seçeneği sunuyor.

Nakit Akışı

ODISPRO  ödeme veya alacağınızı iki tarih aralığında size hatırlatıyor.

Nakit akış takibi

ODISPRO Ön Muhasebe ve Süreç Yönetim Yazılımını kullanmaya hemen başlayabilir, online çalışmanın tüm avantajlarından yararlanabilirsiniz. Hem de aylık sadece 329 TL'den başlayan fiyatlarla ilk yatırım maliyeti olmadan kullanabilirsiniz.