Cari Hesap Takibi Neden Yapılmalıdır? Cari Takibi Nedir?

Cari Hesap Takibi Nedir?

Müşteriniz ve tedarikçiniz cari hesap olarak adlandırılır. Cari hesap takibi ise müşteriden alınacak tahsilâtların ve tedarikçilere yapılacak ödemelerin durumunu takip etmektir. Tedarikçi ve müşterilerinizi ayrı takip edersiniz.

Personel, satış temsilcisi, usta, teklif müşteri, şirket ortağı cari tiplerini ayırarak takip edersiniz.

Muhasebe Açısından Cari ise, bir işletmenin ya da kuruluşun ticari ilişkisinin olduğu tüm gerçek ya da tüzel kişilere ve bu kişilerle yapmış olduğu faaliyetlere verilen muhasebe ismidir.

Cari Hesap Takibi Nasıl Yapılır?

ODISPRO muhasebe programı gibi kullandığınız bir ön muhasebe programınız varsa alış ve satışlardan sonra kestiğiniz satış faturası ya da sisteme kaydettiğiniz alış faturasına göre kimlere ne kadar ödeme yapılacağı ya da kimlerden ne kadar tahsilât yapılacağını program üzerinde takip edersiniz. Ve isterseniz de carilerinizle olan ticari durumunuzu cari hesap özeti paylaşarak takip edebilir ve carilerle anında mutabık olursunuz.

Cari Hesap Takibi Neden Yapılmalıdır?

Finansal durumunuzun devamlılığını sağlamak adına müşteri ve tedarikçilerinizle olan ticari ilişkinin de sorunsuz yürümesi etkili bir cari hesap takibi yönetimiyle olur. Yapılacak ödeme veya tahsilâtın doğru şekilde gerçekleşmesi için alış ve satışlarınızı hatasız kaydetmeniz gerekir. Yani cari hesap takibi yapmak için alış faturalarınızı ve satış faturalarınızı da takip edebilmeniz gerekmektedir. Bir Ön muhasebe programıyla bir bütün olarak işlemlerinizi gerçekleştirmeniz mümkündür.

Cari Takibi Neden Önemlidir?

Bir işletmenin sürekliliği için en önemli konuların başında cari hesap takibi gelmektedir. İşletmenizin alacak-borç ilişkinizi doğru yönetmeniz cari hesap takip yönetimi ile olur. Ürün satışı gerçekleştiğinizde ya da mal aldığınızda ön muhasebe programına kaydettiğiniz bu işlemler neticesinde ödeme ve tahsilât zamanına göre işletmenizin finansal durumunu yönetirsiniz.

Carilerinizi özelleştirerek finansal durumunu takip etmeniz işletmenizin sürekliliğini destekler.

cari takip programı

Bakiyesi Olan Müşterinizi Ve Tedarikçinizi Nasıl Takip Ediyorsunuz?

  • ODISPRO Ön Muhasebe Programı ile cari hesaplarınızı kolayca takip edebilirsiniz. Alacak-borç yönetiminiz sistematik olur.
  • Cari bilgileri programda kayıtlı olur, tek tuşla arama yaparak cari bilgisine ulaşırsınız. Excel dosyasında kayıt tutuyorsanız hata yapma oranınız yüksektir.
  • Program aracılığıyla yapacağınız cari takibinde eksiksiz ve hatasız giriş yapma oranınız yüksektir. ODISPRO muhasebe programı ile cari hesap özetini tek tuşla edinirsiniz. Excel dosyasında formüller oluşturmanız gerekir. Cari takip programı formülleri kendisi sağlamaktadır.

Finansal Analiz Yapılabilir Mi?

Örneğin; A firmasından 100 adet ürün aldım. Alış faturasının tamamının ödemesini yaptım. 20 adet ürünü iade ettim yerine 10 adet daha uygun fiyatlı ürün aldım. Alış iade faturasını ve alış faturasını işledim. A firmasından alacaklıyım. Daha sonra alacaklı olduğum tutara aynı ürünü daha düşük fiyattan aldım. İlk alış fiyatımla son alış fiyatım farklı. Son alış fiyatıma göre son satış fiyatımı güncelledim. Ürünün maliyetini düşürdüm ve karını arttırdım. Müşterilere satış yaptım ve tahsilâtını gerçekleştirdim.

A firmasından 6 ay içinde yaptığım alışlardan ne kadar kazanç sağladığımı, ne kadar ödeme yaptığımı ve almış olduğum ürünlerin kimlere satışını gerçekleştirdiğimi ne kadar kar ile sattığımı ODISPRO cari hesap takip ekranında hesap özeti hareketlerine girmeden tek ekranda özet olarak görüntülemekteyim. Ekstre içerisine bakarak onlarca satır içerisinde bunları göremezsiniz, kullandığınız program finansal analiz yaparak bu verileri size tek ekranda gösterebilmelidir.

En Çok İş Yaptığım Müşteriyi Tespit Edebilir Miyim?

  • Bir cari takip programı size tüm müşterilerinizi özelleştirmelidir.
  • ODISPRO cari takip programı ile en çok işlem yaptığınız müşterilerinizi tespit edebilirsiniz. Bu sayede onlara özel davranabilirsiniz.
  • En az iş yaptığınız müşterilerinizi tespit edebilir onlara özel kampanyalar oluşturabilir ve farklı stratejiler belirleyebilirsiniz.
  • Müşterileri cirolarına göre sıralayabilir, inceleme yaptıktan sonra analiz oluşturabilirsiniz.

Carilerin Ciro Hedefini Analiz Edebilir Miyim?

  • Evet, müşterilerinizi cirolarına göre sıralayabileceğinizden bahsetmiştik. Bir müşteriden elde ettiğiniz ciroyu hangi tarih aralığında tamamladığınızı tespit edebilirsiniz.
  • Ne kadar zamanda, ne kadar ciro yaptığınızı görebilirsiniz.
  • Kaç siparişte hedefinizdeki ciroya ulaştığınızı görebilirsiniz.
  • En önemlisi tüm verileri rapor haline dönüştürebilir ve hedeflerinizi bu rapora göre belirleyebilirsiniz.

Hangi Tedarikçiden Uygun Fiyatla Ürün Tedarik Ettiğimi Görebilir Miyim?

  • En çok hangi tedarikçinizle çalıştığınızı filtreleme yaparak tespit edebilmelisiniz.
  • Tedarikçinizden ne kadar ödeme ile ürün aldığınızı belirlediğiniz tarih aralığında görebilmelisiniz.
  • Aldığınız ürünlerin ilk alış fiyatını, son alış fiyatını, maliyetini, son satış fiyatını, toplam kaç ürün aldığınızı tek ekrandan yönetebilmelisiniz.

Satış Temsilcilerinin Yaptığı Ciroyu Tespit Edebilir Miyim?

  • Evet, ODISPRO cari takip programında cari ekranında direkt filtreleme yaparak satış temsilcinizin müşterilerini sıralayabilirsiniz.
  • Müşterilerinizin hangi satış temsilcinize ait olduğunu bilmeniz gerekir, Müşterilerinizi satış temsilcisine veya personele atama yapabilmelisiniz.
  • Kolaylıkla satış temsilcilerinizin performansını hedefledikleri ciroya göre belirlersiniz.

Cari Hesap Takibi Programında Filtreleme Özelliği Nedir? Neden Önemlidir?

“ODISPRO cari hesap takip programı ile carileri bulunduğu konuma göre ayrıştırabilir ve bu rapora göre pazarınızı genişletebilirsiniz” .

  • Bir programda cari filtreleme özelliği olursa raporlarınızı daha sağlıklı oluşturursunuz. İleriye yönelik planlarınızı somut verilere göre yaparsınız.

Örneğin;

  • İstanbul’da, Üsküdar ilçesinde kaç müşterim var? Hangi müşterime daha fazla satış yapıyorum? En çok hangi şehirde, ilçede, mahallede daha çok pazara hâkimim? Filtreleme özelliği ile bu sorulara cevap verebilirsiniz.
  • Müşterilerin hangi satış temsilcisine ait olduğunu, hangi personelin sorumluluğunda olduğunu belirleyebilirsiniz.

 Carilerin Borç – Alacak Takibi Nasıl Yapılmalıdır?

ODISPRO cari hesap takip programı ile borçlu carileri hızlıca tespit edebilir ve borçlarına göre sıralayabilirsiniz” .

  • Borçlu carileri hemen görüp borç durumuna göre sıralayıp hemen finansal analizine bakarak bu borcun nereden kaynaklandığını, en son ne zaman ödeme yaptığını, gecikmiş ödemesi olup olmadığını takip edebilirsiniz.
  • Cari detayında işlemler bölümünden yaptığınız tahsilâtı giriş yapabilirsiniz.
  • Cari detayında işlemler bölümünden müşterinize alacak dekontu veya borç dekontu oluşturabilirsiniz. Carilerinizin bakiyesini tek ekranda eşitleyebilirsiniz.
  • Filtreleme özelliği ile borçlu, alacaklı ve eşit bakiyeleri ayrıştırabilirsiniz.
  • Tüm yaptığınız işlem hareketlerini hesap özetine girmeden özet tabloda görebilir ve yaptığınız girişlerde değişiklik yapabilirsiniz.
  • Cari ekranında özet bilgiyi istediğiniz tarih aralığında rapor haline dönüştürebilirsiniz.

ODISPRO ile Cari Hesap Takibi Avantajları Nelerdir?

  • Alıcıları ve Satıcıları ayrı takip edebilirsiniz.
  • Borçlulara ve alacaklılara tek tuşla hızlıca ulaşabilirsiniz.
  • Carileri ad, telefon, adres, vergi numarası, TC kimlik numarası gibi her türlü varyasyona göre süzebilirsiniz.
  • Tek tuşla ilgili carinin hesap özetini görebilir, üzerinde işlem yapabilirsiniz.
  • Tüm verileri Excel’e çıkartabilir ya da özel raporlar tasarlayarak doğrudan yazıcıya gönderebilirsiniz.
ODISPRO Ön Muhasebe ve Süreç Yönetim Yazılımını kullanmaya hemen başlayabilir, online çalışmanın tüm avantajlarından yararlanabilirsiniz. Hem de aylık sadece 329 TL'den başlayan fiyatlarla ilk yatırım maliyeti olmadan kullanabilirsiniz.