Kasa Defteri Nasıl Tutulur?

Kasa Defteri Nedir?

Kasa defteri; bir işletmenin günlük işlemlerinin kaydedildiği defterlerdir. İşletmeler için önemi ise; tüm girdi ve çıktıları bir defter üzerinde tutmuş olmaktır. Böylece kasadaki toplam miktarı, gelir ve giderleri günlük takip etmiş olursunuz. Kasa defteri tutmak zorunlu defterlerden değildir, kasa defterini gelir-gider takibi için tutmakta fayda vardır.

İşletmelerde titiz davranılması gereken hususlardan birisi nakit trafiğidir. İşletmelerin ödeme ve tahsilâtlarının takibi oldukça önemlidir. Kasa hesabının usule uygun şekilde tutulması firmanın maddi yönden dayanıklı olmasını sağladığı yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesinde de kolaylık sağlar.

Kasa hesaplarının tutulması ile ilgili uygun bir teknik arayan firmalar için kasa takibinin önemi anlaşılmadan, kasa takip programlarının da önemi anlaşılmaz.

Kasa Takip Programı Nedir?

Kasa takip programı, kasa defterinde yapılan gelir-gider takibinin programlar aracılığıyla yapılan halidir. Kasa takibi ticari alışkanlıklara dayalı bir işlem olup kasa takip programları güncel faaliyetler için gerekli raporların alınması adına geliştirilmiştir.

Kasa takibi günümüzde çeşitli şekillerde yapılabilmektedir. Firmalar;

  • Kasa defteri tutabilir,
  • Bilgisayarda Excel raporları oluşturabilir.
  • Ancak kasa takibinden maksimum fayda sağlamak için bir kasa takip programı kullanmakta fayda vardır.

Kasa Takibi Nasıl Yapılır?

Kasa; işletmelerin faaliyetleri esnasında elde ettikleri gelirler ile gün içerisindeki giderlerini gösteren teknik bir terimdir. Kasadaki tüm hareketlerin bilinmesi gerekmektedir. Nedeni ise firmalar etkinliklerini ve verimliliklerini ancak bu şekilde kontrol edebilirler. Kasada meydana gelen tüm değişiklikleri kaydetmek için yapılan bir dizi işleme kasa takibi denir.

kasa defteri
Kasa Takip Programı

Kasa Programında Kasa Defteri Tutmanın Avantajları Nelerdir?

ODISPRO gibi bir program kullanarak internetin olduğu her yerde firmanızın kasa hareketlerini anlık kontrol edebilirsiniz.

Birden çok kasa tanımlayarak hesapları ayrı takip edebilirsiniz. Böylece en çok girdi-çıktı hangi kasadan oluyor bunu kolayca raporlayabilirsiniz.

Kasanızda bulunan çek ve senetleri programda takip edebilir, tahsilat durumlarını izleyebilirsiniz.

Program kullanarak tahsilat ve ödemeler için takip hatırlatmaları oluşturabilirsiniz.

Döviz kasanız var ise; programda günlük kuru otomatik çekerek tahsilat ve ödemelerinizi kayıt edebilirsiniz.

Tüm verileri Excel’e çıkartabilir ya da özel raporlar tasarlayarak doğrudan yazıcıya gönderebilirsiniz.

ODISPRO Ön Muhasebe ve Süreç Yönetim Yazılımını kullanmaya hemen başlayabilir, online çalışmanın tüm avantajlarından yararlanabilirsiniz. Hem de aylık sadece 329 TL'den başlayan fiyatlarla ilk yatırım maliyeti olmadan kullanabilirsiniz.