Stok Takip Programı Nedir? Stok Takibi Nasıl Yapılır?

Stok Takip Programı Nedir?

Stok Takip Programı ön muhasebe programınızın bir özelliği olup, stok takibiyle satışını gerçekleştirdiğiniz ürünlerin stok miktarlarını görüntüleyebilir ve stok durumlarına göre tedarikçilerden temin edebilir ya da üretimini gerçekleştiriyorsanız ürün adet raporuna göre imal edebilirsiniz. Böylece müşterilerinizin talebine karşılık yaşanabilecek ürün eksikliğinin önüne geçmiş olursunuz. Detaylı alabildiğiniz satış raporlarıyla da stok hızınızı öğrenebilir ve ürün bazında uygun olan stok durumunu çıkarabilirsiniz.

Stok Takibi Nedir?

İşletmenizde satış yaptığınız ürünlerin güncel adedini takip edebilmeniz için satılan ürün bilgilerini kayıtlı tutmanız oldukça önemlidir.  Satış yaptığınız ürünlerin stok takibine ek olarak işletmenizin devamlılığı için gerekli olan işletmenizde kullanılan malzemelerin takibi de stok takibine girmekte.

Stok Takibi Neden Yapılır?

Stok bir firmanın belkemiğidir. Eğer stoktaki ürününüzün kaç adet olduğunu anlık olarak göremezseniz zamanında alış veya satış yapamazsınız. Müşteriye geri bildirimi olumsuz yaptığınızda müşteriyi rakip firmaya kendi ellerinizle göndermiş olursunuz. Sloganınız müşteriye hayır demek yok! İse mutlaka bir stok takip programı kullanmalısınız.

Stok Takibi Nasıl Yapılır?

Öncelikle satışını gerçekleştirdiğiniz ürünlerin bilgisini kullandığınız ön muhasebe programında detaylı olarak girişini sağlamalısınız. Satışını yaptığınız ürünün kategorisine göre stok girişini yaparak yapacağınız her satış sonrasında ya da o aynı ürüne ait alım sonrasında stok miktarınız güncellenecektir.

Stok Takibini ODISPRO Stok Takip Programı İle Yapmanın Faydaları Nedir?

  • Ürünleri Ticari Mal, Hizmet ve Karma Koli olarak 3 tipte takip edebilirsiniz.
  • Ticari malların stok giriş ve çıkışlarını takip edebilirsiniz.
  • Hizmetleri tanımlayarak işçilik vs. gibi kalemleri takip edebilirsiniz.
  • Karma koli ile birden çok ticari maldan oluşan paketler oluşturarak tek bir paket üzerinden diğer ürünlerin stoklarının otomatik artmasını ya da azalmasını sağlayabilirsiniz.
  • Herhangi bir stokun geriye dönük giriş/çıkış miktarlarını takip edebilir, ne kadara alınıp satıldığını izleyebilir, depo bazında elinizde ilgili üründen ne kadar kaldığını takip edebilirsiniz.
  • Herhangi bir stokun ortalama alış, son alış ve ortalama satış ile son satış fiyatlarını anlık görebilir, herhangi bir ürünün alış ya da satış işlemi anında ilgili rakamları referans alabilirsiniz.
  • Stokları stok adı, kodu, barkod vs. gibi birden çok parametre ile süzebilir, aradığınız stoka çok hızlı bir biçimde ulaşabilirsiniz.
  • Stok miktarlarına göre filtreleyerek azalan stoklarınızı takip edebilirsiniz.
  • Tüm verileri Excel’e çıkartabilir ya da özel raporlar tasarlayarak doğrudan yazıcıya gönderebilirsiniz.

Neden Stok Takibi Yapmalısınız?

İşletmeniz için gerekli olan geliri yaratabilmenin temel şartı müşterilerinize satış yapmaktan ve aldığınız ürünlerin ne kadar bir sürede satışa dönüştüğünü görmekten ve dönen bu çarka göre alışlarınıza karar vermekten geçer. ODISPRO ile gerçekleştireceğiniz stok takibiyle siz nerede olursanız olun internet erişimi olan her yerden stok takibini gerçekleştirebilir ve işlerinizi daha iyi bir şekilde yönetebilirsiniz.

Stok Takibini Kimler Yapmalıdır?

Ürün girdi-çıktısı olan her işletme stok takibi yapmalıdır. Özellikle toptan-perakende alış-satış ve üretim yapan işletmelerin işlerini iyi bir şekilde yönetebilmelerinin ana koşulu hatasız ve güncel olarak gerçekleştirilen stok takibidir.

ODISPRO Stok Takip Programı İle Stok Analizi Yapılabilir mi?

  • Stoklarınızın belirli tarihler arasındaki hareketini detaylı bir biçimde analiz edebilirsiniz.
  • En çok satılan ve en az satılan ürünleri listeleyebilirsiniz.
  • Belirli bir ürünün iki tarih aralığında izini takip edebilir, kimden ne kadara alıp ne kadara satıldığını izleyebilirsiniz.
  • Deponuzdaki ürünlerin toplam tutarını ortalama alış fiyatına, ortalama satış fiyatına, son alış fiyatına ya da son satış fiyatına göre hesaplayabilirsiniz.
  • Geriye dönük herhangi bir tarihte deponuzdaki malzemelerin toplamının ne kadar tuttuğunu görebilirsiniz.
  • Tüm verileri Excel’e çıkartabilir ya da özel raporlar tasarlayarak doğrudan yazıcıya gönderebilirsiniz.

ODISPRO Yazılımı İle Depo Yönetimi Nasıl Olur?

  • Birden çok depo tanımlayarak her ürünün stokunu depo bazında takip edebilirsiniz.
  • İrsaliye ve faturalarda giriş ve çıkışın hangi depo ile olacağını seçerek ürünlerin sadece seçilen depoda hareket görmesini sağlayabilirsiniz.
  • Depolar arasında stok transferi yapabilirsiniz.
  • Bir stokun deponuzdaki tüm giriş ve çıkış hareketlerinin geçmişini izleyebilirsiniz.
  • Tüm verileri Excel’e çıkartabilir ya da özel raporlar tasarlayarak doğrudan yazıcıya gönderebilirsiniz.

ODISPRO stok takibi özelliklerini incelemek için buraya tıklayınız.

ODISPRO Ön Muhasebe ve Süreç Yönetim Yazılımını kullanmaya hemen başlayabilir, online çalışmanın tüm avantajlarından yararlanabilirsiniz. Hem de aylık sadece 329 TL'den başlayan fiyatlarla ilk yatırım maliyeti olmadan kullanabilirsiniz.