Katma Değer Vergisi Nasıl Hesaplanır? KDV Nedir?

Katma Değer Vergisi Nedir?

Katma Değer Vergisi, satın alınan mal veya hizmet için, mal ve hizmeti satan kişi veya kurum/kuruluşa ödenen vergi türüdür. KDV mal ve hizmet bedelinden belirli oranda yapılan kesintidir.

Katma Değer Vergisi Nasıl Hesaplanır?

• Satış Faturası: Sattığınız mal veya hizmetler üzerinden sektöre göre %1, %8 veya %18 oranında hesaplanır.
• Gider Faturası: Satın aldığınız mal veya hizmetler üzerinden sektöre göre %1, %8 veya %18 oranında hesaplanır.
• KDV: Satış Faturalarının KDV’si – Alış Faturalarının KDV’si ödenecek KDV oranını verir.
Eğer Satış faturalarının KDV si Alış Faturalarının KDV sinden fazla olursa KDV ödenir. Eğer Satış faturalarının KDV si Alış Faturalarının KDV sinden az olursa KDV alacağı olur bir sonraki dönem indirilmek üzere ertelenir.

KDV Beyannamesi

KDV beyannameleri mali müşaviriniz tarafından hazırlanır. KDV beyannamesi ilgili ayın beyannamesi gelecek ayın 26’sına kadar hazırlanır ve 26’sında ödenir. KDV beyannamesinde ödeyeceğiniz KDV yoksa damga vergisi ödenir. (Damga Vergisi 58,80 TL – 2020 yılı).

KDV Maliyet Midir?

Yeni firma sahiplerinin en çok takıldıkları konulardan biri de KDV’yi maliyet olarak görmeleridir. KDV, firmalar için maliyet değildir. Satış faturası olmayan, ancak 100 TL gider bedeli + 18 TL KDV’si olan faturada düşünürseniz 100 TL maliyettir. Fakat 18 TL daha sonra satış faturalarının KDV’sinden indirilmek üzere bekleyecektir.

KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

ODISPRO Ön Muhasebe ve Süreç Yönetim Yazılımını kullanmaya hemen başlayabilir, online çalışmanın tüm avantajlarından yararlanabilirsiniz. Hem de aylık sadece 329 TL'den başlayan fiyatlarla ilk yatırım maliyeti olmadan kullanabilirsiniz.