İnternet Vergi Dairesi Nedir? İnternet Vergi Dairesi Nasıl Kullanılır?

İnternet Vergi Dairesi Nedir?

İnternet vergi dairesi (İVD) Gelir İdaresi Başkanlığı’nca oluşturulmuş web servis hizmeti platformudur. Bu web servis platformu sayesinde artık Vergi Dairelerine gitmeden borçlarınızı sorgulama, beyanname sorgulama, hazır beyan sistemiyle beyanname verme ve borcunuzu ödeyebileceğiniz kullanımı kolay bir sistemdir.

Nasıl Girilir? Nasıl Kullanılır?

İVD sistemine farklı giriş seçenekleri mevcuttur. intvrg.gib.gov.tr adresine tıkladığınızda seçenekler karşınıza çıkmakta bunlar Şifresiz işlemler, T.C. kimlik numarası ile giriş, Kullanıcı girişi ve E-Devlet ile giriş yöntemleriyle sisteme giriş yaparak kullanmaya başlayabilirsiniz.

Şifre Nasıl Alınır?

Tüzel kişiyseniz İVD sitesinde Sık Kullanılanlar da bulunan Formlara tıklandığında İnternet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formu Tüzel Kişiler ve Zarf Teslim Yazısı çıktıları alınıp doldurulduktan sonra ilgili vergi dairesine gidilip evrakları teslim ederek başvuru da bulunmanız gerekmektedir. Eğer yetkili kişi yerine gidilecekse yine aynı kısımda bulunan İnternet Hizmetleri Kullanımına İlişkin Yetki Verme Formu çıktısı alınıp doldurulması gerekmektedir.

Gerçek kişiyseniz İVD sitesinde Sık Kullanılanlar da bulunan Formlara tıklandığında İnternet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formu Gerçek Kişiler form çıktısı alınıp doldurulduktan sonra ilgili vergi dairesine gidilip evrakları teslim ederek başvuru da bulunmanız gerekmektedir. Eğer yetkili kişi yerine gidilecekse yine aynı kısımda bulunan İnternet Hizmetleri Kullanımına İlişkin Yetki Verme Formu çıktısı alınıp doldurulması gerekmektedir.

Şifrenizi unuttuğunuzda, değiştirmek istediğinizde ya da kaybettiğinizde yapacağınız işlem bağlı bulunduğunuz vergi dairesine başvurup şifre talebinde bulunmaktır.

İnternet Vergi Dairesi Sitesinde Neler Sorgulanabilir?

– Vergi Dairesinde kayıtlı kişiye ait kimlik bilgileri,
– Tahakkuk, tahsilat, Vadesi gelmiş ve Vadesi gelmemiş borç bilgileri,
– Yurt dışı çıkış yasağı bilgileri,
– İşlenemeyen ödemeler veya kayıtlar,
– Ödeme planları ve taksit ödemeleri ,
– İkmalen veya re ’sen tarh edilen vergi bilgileri,
– Gümrük çıkış beyannameleri tescil numarası, gümrük idaresi ve kapanma tarihi bilgilerini sorgulayabilirsiniz.

Ödeme Bilgisi Sorgulama

Giriş yaptıktan sonra sorgulama kısmına arama yapmak istediğiniz kelimeye yazarak erişim sağlayabilirsiniz. Karşınıza çıkan ekranda tarih filtrelemesi ile yapılan ödemeleri görebilirsiniz.

Borç Ödeme

İnternet Vergi Dairesi sisteminde borç ödemelerini ve takibini yapmanız daha kolay borç sorgula ekranından borçlarınızı görebilir ve ödemelerinizi yapabilirsiniz.

İnternet Vergi Dairesi Sitesinde Hangi İşlemler Yapılır?

Sisteme giriş yaptığınızda Borç ödeme işlemleri, Motorlu taşıtları vergisi ödeme, Borç sorgulama, Kira beyannamesi verme, Adınıza yapılan kira ödemeleri, Ücret gelirleriniz gibi bilgilere İnternet Vergi Dairesi sisteminden ulaşabilirsiniz.

Vergi Borcu Sorgulama

– Gelir İdaresi Başkanlığı’nın İnternet Vergi Dairesinin ana sayfasında Borç Bilgilendirme Sistemi butonuna tıkladıktan sonra T.C. kimlik bilgilerinizi girerek vergi borcunuzun olup olmadığını sorgulayabilirsiniz.

– 6552 sayılı kanun kapsamında vergi borçlarını yapılandıranlar İnternet Vergi Dairesinin ana sayfasında bulunan 6552 Bilgilendirme ve Ödeme butonundan vergi borçlarını sorgulayabilir.

– Motorlu Taşıtlar vergi borcu sorgulamak için ana sayfada bulunan Motorlu Taşıtlar butonuna tıklayınız. Çıkan sayfada istenilen bilgiler girildikten sonra Motorlu Taşıt Sorgulaması ve Kredi Kartı ile Ödeme yazısına tıklayarak borç sorgulama ve ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

– e-Devlete giriş yaptıktan sonra arama bölümüne vergi borcu sorgulama yazdığınızda vergi borcunuzu sorgulayabilirsiniz.

– Gelir İdaresi Başkanlığı Mesaj (SMS) yoluyla vergi borcu sorgulaması yapabilirsiniz. BORC boşluk T.C. KİMLİK NUMARASI boşluk ANNE KIZLIK SOYADININ İLK 2 HARFİNİ yazıp 1189 a mesaj atmanız yeterli.

– İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gelirler Müdürler Müdürlüğü Borç Sorgulama Ekranından Tıbbi atık, hasar karışıklıkları, güzergah bakım ücreti, altyapı katılım ücreti gibi ödentiler sorgulayabilirsiniz.

– Vergi Borcu Yoktur yazısı alabilmek giriş yaptıktan sonra Borcu yoktur yazısı alma butonuna tıklanır karşınıza çıkan bilgiler doldurulup vergi dairesine sistem üzerinden iletilir. Yine İnternet Vergi Dairesi sistemi üzerinden Dilekçe sorgula ekranından Vergi Borcu Yoktur dilekçesine ulaşabilirsiniz.

Beyanname Sorgulama

İnternet Vergi Dairesi sisteminden beyanname sorgulaması yapabilmek için sisteme giriş yapılması gerekmekte sonrasında hazır beyan kısmına tıklandığında beyannameler karşınıza çıkmaktadır.

ODISPRO Ön Muhasebe ve Süreç Yönetim Yazılımını kullanmaya hemen başlayabilir, online çalışmanın tüm avantajlarından yararlanabilirsiniz. Hem de aylık sadece 329 TL'den başlayan fiyatlarla ilk yatırım maliyeti olmadan kullanabilirsiniz.