Senet Nedir? Özellikleri Nelerdir? Senet Nasıl Düzenlenir?

Hukuksal olarak kıymetli evrakların yaptırımları olduğu için ödemeler ile ilgili olan konularda kullanılan seçenekler arasında senette vardır. Senet nedir ? Kısaca; Kişilerin ve şirketlerin rahatlıkla kullanabildiği bu belge, alacaklı olmanın göstergesidir.  Senet, bir alacak karşılığında düzenlenir ve hukuksal geçerliliği mevcuttur. Bu sebeple tercihi yüksektir. Çek ile çok benzer yanları vardır. Fakat ikisinin de şekli ve uygulaması farklıdır.

Senet Nedir?

Bir borçluluk karşısında, iki kişi arasında imzalanan ve kıymetli evraklar içerisinde yerini alan belgeye senet denir. Bulunan iki tarafa verilen isimler ise; borçlu ve alacaklı (muhatap ve lehtar) şeklindedir. Kıymetli evrakların içerisinde yer alan senetlerin kendilerine göre özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikler dikkate alınarak düzenlenmezse geçersiz sayılırlar. Bu nedenle senet düzenleyecek ya da alacaklı olarak sayılan kişilerin bu konuya dikkat etmesi gereklidir.

 

Senet nasıl düzenlenir?

Senet Nasıl Düzenlenir?

Senet düzenlerken belli başlı ayrıntılara dikkat etmek gerekmektedir. Aksi takdirde senet geçersiz kabul edilir.

  • Öncelikli olarak düzenleme tarihinin mutlaka yazılmış olması gerekir,
  • Üzeri çizilmiş, zarar görmüş ya da kazılmış senetler de şüpheli bulunduğundan geçersiz sayılır.
  • Senet kağıdı kırtasiyelerden ve online mağazalardan temin edilebilir.
  • Senet kağıdının üst kısmında Ödeme Tarihi ve Ödeme Günü kısmı yer alır. Bu kısımların doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulduğuna dikkat edilmelidir.
  • Senedin geçerli olabilmesi için borçlunun imzası gerekmektedir. Eğer borçlu okuma – yazma bilmiyorsa bu kişiye özel parmak izli senet hazırlanır. Parmak izli senetler de hükmen geçerli olmaktadır.

Sonuç olarak; borçlar karşısında alacaklılık hakkı veren ve alacakları hukuksal düzenlerde de değerlendirebileceğini ön gören kıymetli evraka senet denir. Düzenlenmesinde ki şekil ve şartlarına dikkat ettiğiniz aynı zamanda özelliklerini iyi bildiğiniz sürece senet kullanımınız daha doğru olur. Böylelikle hem alacaklı hem de borçlu olarak hukuksal anlamda kendini ifade etmek daha da kolaylaşır. Yani senet kullanmak istiyorsanız, yukarı da sıraladıklarımıza dikkat etmeniz ve işlemlerinizi ona göre gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

Açık Senet Nedir?

Ödeme günü ve ödenecek tutar kısmının boş bırakıldığı senetlere açık senet türü denir. Kullanımı yaygın olmayan bir senet türüdür. Bunun nedeni ödenecek tutarı ve ödeme tarihi bizzat alacaklı tarafından belirleniyor olmasıdır. Açık senetler alacaklının lehine olduğu için borçlular tarafından çok sık tercih edilmez.

Protestolu Senet Nedir?

Senedin son ödeme tarihinden 2 gün geçtikten sonra alacaklı hala ödeme alamamışsa söz konusu senedi protesto işlemine tabi tutabilir. Alacaklıların vadesi gelip de ödenmeyen her senet için yasal yollara başvurma hakkı vardır. Protesto işlemleri bankalar tarafından gerçekleştirilir. Eğer hala söz konusu ödeme gerçekleştirilmezse yasal süreç ve kanuni takip başlar.

ODISPRO İle Çek Senet Takibi Yapabildiğinizi Biliyor Muydunuz?

ODISPRO Ön Muhasebe ve Süreç Yönetim Yazılımını kullanmaya hemen başlayabilir, online çalışmanın tüm avantajlarından yararlanabilirsiniz. Hem de aylık sadece 329 TL'den başlayan fiyatlarla ilk yatırım maliyeti olmadan kullanabilirsiniz.