e-Arşiv Faturası Nedir? e-Arşiv ile e-Fatura Arasındaki Fark Nedir?

e-Arşiv Faturası Nedir? E-Arşiv Nedir?

e-Arşiv ve e-Arşiv Faturası, e-Fatura mükellefi olmayan işletmeler ile kişilere elektronik ortamda fatura gönderilmesine ve saklanmasına imkan tanıyan bir uygulamadır. Gelir İdaresi Başkanlığı’na sadece arşivlenen e-Arşiv faturalarının raporlaması yapılır. 2016 yılında yıllık cirosu 5 milyon TL’nin üzerinde olan işletmeler için zorunlu olan e-Arşiv uygulamasını günümüzde sadece e-ticaret siteleri kullanıyor. Ancak 2019 yılında yapılan değişikliklerle birlikte yıllık cirosu 5 milyon TL’yi geçen tüm işletmelerin e-Arşivi kullanması zorunlu hale getirilmiştir.

e-Fatura İle e-Arşiv Faturası Arasındaki Farklar Nelerdir?

E-Arşiv faturası da bir çeşit elektronik faturadır. E-Arşiv uygulaması aracılığıyla düzenlenir ve gönderilir. E-Fatura mükellefi olan işletmelerin e-Fatura mükellefi olmayan işletme ve son kullanıcılara gönderdiği faturadır. e-Fatura ise sadece e-Fatura kullanıcısı olan işletmelere gönderilir. Görüntü olarak e-Fatura ve e-Arşiv faturası arasında belirgin bir farklılık yoktur. Ancak kapsamları ve süreçleri açısından e-Fatura ile e-Arşiv faturası arasında bazı farklılıklar bulunur.

e-Fatura ve e-Arşiv faturası arasındaki temel farklılıklar:

  • e-Fatura sadece kurumlar arası fatura alıp verme imkanı sağlar.
  • e-Faturada tüm faturalar GİB tarafından ön kontrolden geçirilir.
  • e-Fatura yalnızca e-Fatura sistemine kayıtlı taraflar arasında gönderilir ve alınır.
  • 421 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirlenen firmalar için e-Fatura zorunludur. e-Fatura geçme zorunluluğu olmayan işletmeler, dilerlerse kendi talepleriyle e-Fatura sistemine başvuru yapabilirler.
  • e-Arşiv faturaları, e-Fatura sistemine kayıtlı olmayan işletmeler ve son kullanıcılara gönderilen elektronik faturalardır. Bu faturalar, e-Arşiv uygulaması aracılığıyla gönderilir ve saklanır.
  • e-Arşiv faturasını, yıllık cirosu 5 milyon TL’nin üzerinde olan e-ticaret siteleri gönderebilir. 2019 yılında ise sadece e-ticaret sitelerinin değil yıllık cirosu belirlenen tutarın üzerinde olan tüm işletmelerin e-Arşiv uygulamasını kullanmasının zorunlu hale gelmiştir.
  • e-Arşiv uygulamasını kullanmak için e-Fatura sistemine dahil olmak zorunluluğu bulunmaktadır.
  • e-Fatura sistemine dahil olmak şartıyla, dileyen her işletme e-Arşiv uygulamasına geçebilir.

e-Fatura Veya e-Arşiv Fatura Sevk irsaliyesi Yerine Geçer Mi?

Malın tesliminde e-Fatura veya e-Arşiv Fatura düzenlenir ve düzenleme tarihinin yanında saat ve dakikası yazılırsa ayrıca belge üzerinde “İrsaliye yerine geçer” ibaresi eklenirse e-Fatura ve e-Arşiv Fatura, sevk irsaliyesi yerine geçer.

Ayrıca matbu çıktısının satıcı ya da yetkili tarafından imzalanması gerekmektedir. Bu tür durumlarda ayrıca e-İrsaliye düzenlenmesine gerek yoktur.

e-Arşiv Portal Giriş Adresi Nedir?

E-Arşiv Portal Giriş Ekranı

ODISPRO Ön Muhasebe ve Süreç Yönetim Yazılımını kullanmaya hemen başlayabilir, online çalışmanın tüm avantajlarından yararlanabilirsiniz. Hem de aylık sadece 329 TL'den başlayan fiyatlarla ilk yatırım maliyeti olmadan kullanabilirsiniz.