e-Arşiv Düzenleme Zorunluluğu Hakkında Bilgiler Nelerdir?

GİB portal üzerinden e-arşiv fatura düzenleme konusu çoğu firmanın 2020 yılında gündeminde oldu. Bazı firmalar için ise portal kullanmak veya elektronik faturaya geçme, karar verilmesi zor bir hale geldi.

Birçok firma gibi sizde kararlı değilseniz size karar vermenize yardımcı olacak birkaç farktan bahsedeceğim. GİB portal ve ODISPRO e-arşiv fatura kesme süreçlerinin avantajları ve dezavantajlarını konu alalım.

e-Arşiv Düzenleme Zorunluluğu

  • İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan ve 2015 ve müteakip hesap dönemlerinde brüt satış hâsılatları 5 Milyon TL ve üzerinde olan mükelleflere e-Arşiv Uygulamasına geçme zorunluluğu getirilmiştir.
  • Söz konusu mükellefler, 433 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde ilgili hesap dönemine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği tarihi takip eden hesap döneminin başına kadar başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Arşiv Uygulamasına geçmek zorundadırlar.

GİB Portal e-Arşiv Fatura İptali

e-Arşiv portalı üzerinde oluşturduğunuz faturalar taslak olarak kaydedilmektedir. Taslak durumundaki faturalarınızı düzenleyebilir ve iptal edebilirsiniz. Ancak resmileştirilen faturaları GİB portal üzerinden iptal etmeniz söz konusu değildir. İptal etmeden yeni bir fatura oluşturursanız ve elinizde iki kayıt olmuş olursa yapılan işlem  size ceza olarak geri dönecektir.

ODISPRO ile e-arşiv fatura gönderdiğinizde bu faturayı resmileştirdiğiniz tarihten itibaren 7 gün içerisinde kolayca iptal edebilirsiniz. Resmileştirme günü üzerinden 7 günden fazla geçmiş ise iptal etmek istediğiniz fatura için müşteriniz size iade faturası kesebilir. Bu durumda ceza alma ihtimaliniz ortadan kalkacaktır.

e-Arşiv Düzenleme ‘nin Operasyonel İş Yükü

Size operasyonel iş yükü ile neyi anlatmaya çalıştığımı kısaca açıklayacağım.

Müşteriniz Vergi Mükellefi Mi?

GİB: evet.

Müşteriniz e-Fatura’ya Dâhil Mi?

GİB: evet, o halde e-Fatura gönder.

GİB: hayır, o halde e-Arşiv Fatura gönder.

e-Arşiv fatura gönderdim, müşteri faturayı elektronik olarak istiyor mu (e-mail)?

GİB: Evet, o halde e-mail gönder.

GİB: Hayır, o halde kâğıt fatura gönder.

ODISPRO Bu Sorulara Nasıl Cevap Veriyor Ona Bakalım.

Müşteriniz Vergi Mükellefi Mi?

ODISPRO:  hayır, o halde e-Arşiv Fatura gönder.

e-Arşiv Fatura Gönderdim, Müşteri Faturayı Elektronik Olarak İstiyor Mu (e-mail)?

ODISPRO: Evet, o halde e-mail gönder.

ODISPRO: Hayır, o halde kâğıt fatura gönder.

ODISPRO ile e-faturaya geçtiğinizde tüm faturalarınız e-arşiv ya da e-fatura olarak gönderileceği için böyle bir iş yükü ile karşılaşmanız söz konusu değildir. ODISPRO’ da müşterinizin VKN ile fatura senaryosu doğrudan karşınıza çıkmaktadır.

e-Arşiv Düzenleme Ve Arşivleme Hakkı

e-arşiv portal da;

  • Ayda sadece 500 adet e-arşiv fatura düzenlersiniz.
  • Faturalarınızı 6 ay depolama hakkınız vardır. Bu durumda faturalarınızın tek tek çıktısını almanız, saklamanız ve mali müşavirinize göndermeniz gerekir.

ODISPRO’ da ise;

  • e- Arşiv Fatura elektronik ortamda hazırlanır ve gönderilir 10 yıl boyunca ücretsiz olarak saklanır.
  • Kargo gönderimini ortadan kaldırarak size zaman kazandırır.
  • Kâğıt masrafında tasarruf etmenizi sağlar.
  • Faturalarınızın kaybolma riskini tamamen ortadan kaldırır.
  • Çevre dostudur.
  • Tahsilâtlarınızı hızlandırmanızı sağlar.
  • Muhasebe işlemleriniz artık daha kolay olur.

Kesilen e-Arşiv Faturanın Kullanıcıya İletilmesi

  • GİB portaldan kestiğiniz e-arşiv faturayı karşı tarafa iletmek için bilgisayarınıza indirmeniz gerekmektedir. İndirilen faturayı e-posta ile ya da yazıcıdan çıktı alıp ıslak imza atarak karşı tarafa iletebilirsiniz. Bu işlem size hem zaman kaybı hem maliyet hem de çevreye zarar olarak geri dönecektir.
  • ODISPRO, elektronik olarak e-Mail ile gönderdiğiniz faturaların takibini yaparak hata yapmanızı engellemektedir. Bir fatura alıcınıza e-Mail ile ulaşmadığında; e-posta adresini hatalı yazdığınızda sistem üzerinden bunu görüntüleyebilir ve müdahale ederek istediğiniz zaman yeniden gönderimini sağlayabilirsiniz.

ODISPRO ile e-faturaya geçerek maliyetlerinizden tasarruf edersiniz.

Elektronik Fatura Ve Mali Mühür Başvurusu

GİB Portal üzerinden e-arşiv fatura kesmek için elektronik fatura sistemine geçiş yapmanız ya da mali mühür almanız gerekmez. Fatura onaylama işlemleri için “GİB İmza” seçeneği kullanılır. Bu ekrana cep telefonunuza gönderilen 6 haneli şifreyi girdiğinizde, fatura imzalama işlemi tamamlanır.

ODISPRO gibi bir e-fatura hizmet sağlayıcısı ile çalışmayı tercih ettiğinizde ise mali mühür için ödeme yapmanız ve mührünüz elinize ulaştıktan sonra hem e-fatura hem de e-arşiv sistemine geçmeniz gerekir. e-Fatura entegratörü ile çalıştığınızda sadece 5000TL ile 30000 TL arası faturalarınızı değil, tüm faturalarınızı elektronik fatura olarak hazırlarsınız.

ODISPRO Ön Muhasebe ve Süreç Yönetim Yazılımını kullanmaya hemen başlayabilir, online çalışmanın tüm avantajlarından yararlanabilirsiniz. Hem de aylık sadece 329 TL'den başlayan fiyatlarla ilk yatırım maliyeti olmadan kullanabilirsiniz.