Ön Muhasebe Programı ile Neler Yapılabilir? Ön Muhasebe Nedir?

ODISPRO Ön Muhasebe Programı ile müşteri ve tedarikçileriniz için fatura, tahsilat ve ödeme takibini yapmak artık çok kolay. 

Ön Muhasebe Nedir?

Ön Muhasebe: işletmenizin temel muhasebe işlemlerini takip etmenizdir. Ön muhasebe işletmenizin parayla ifade edilen işlemlerini yani, işletmenin nakit parası, stokları, müşterileri, çekleri, senetleri, banka hesapları gibi temel unsurlarının kayıtlarını ve bunların hareketlerini takip etmek için kullanılır.

Ön Muhasebe Programı Neden Önemlidir?

İşletmeler için en önemli operasyonlardan biri yapılan ön muhasebe işlemlerinin kaydıdır. İşletme yönetirken Excel dosyası veya not kağıdı kullanımı işletme yönetimi operasyonunda zaman kaybı yaşatır. Excel dosyası veya kağıt kullanımı veri kaybı olasılığını artırır. Tüm bu aksilikler size maddi hasar yaşatabilir. Bu tür durumlar yaşanmaması için ODISPRO ön muhasebe programı gibi bir uygulama kullanırsanız süreçlerinizi iyileştirmiş olursunuz ve maddi kayıp riskinizi azaltmış olursunuz.

Neden Excel Yerine Ön Muhasebe Programı Kullanılmalıdır?

Bir işletmenin yönetimi için gerekli olan ön muhasebe işlemlerini gerçekleştirmenin birçok yolu bulunmaktadır. İşletmeye ait tüm girdi ve çıktıları Excel dosyasında takip etmek oldukça karışık ve riskli olabilir. Verileriniz daima kaybolma riskini taşımaktadır bununla birlikte zaman kaybı ve maddi kayıplar da söz konusu olabilir. Ancak Excel dosyası yerine ODISPRO Ön Muhasebe Programı gibi bir ön muhasebe programıyla çok daha kısa zamanda ve güvenli şekilde işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ön muhasebe programları hakkında diğer yazımızı inceleyebilirsiniz.

Ön Muhasebe Programı ile Neler Yapılabilir?

 Ön Muhasebe Programı ile yapılabilen işlemler işletmenizin Kar/Zarar tablosunu size iki tarih aralığında gösterebilmektedir. Ön Muhasebe Program özelliklerinin bir kısmından bahsedelim;

  • Cari hesap takibi yapabilirsiniz.
  • Masraflarınızı ve giderlerinizi yönetebilirsiniz.
  • Kredileri yönetebilirsiniz.
  • Satış temsilcilerinizin performansını takip edebilirsiniz.
  • Stoklarınızı yönetebilirsiniz.
  • Detaylı raporlama oluşturabilirsiniz.

İşletmenizin takvime bağlı tüm operasyonlarını ODISPRO size hatırlatır. Tahsilatlarınızı, ödemelerinizi, çek ve senet vadelerini, kredi ödemelerinin takibini, kısacası işletmenizi yönetirken ihtiyaç duyacağınız tüm işlemleri takip etmenizi sağlar.

Bulut Tabanlı Ön Muhasebe Programının Sağladığı Avantajlar Neler?

  • Cari hesapların takibi kolaylaşır.
  • Pratiktir ve zamandan kazandırır.
  • Şirket dışındayken istediğiniz her yerden ön muhasebe bilgilerinize kolaylıkla erişim sağlar ve istediğiniz zaman güncelleme yapabilirsiniz.
  • Kullanımı kolaydır.
  • Defter tutmanıza gerek kalmaz.
  • Otomatik yedekleme sayesinde tüm bilgileriniz güvendedir.
  • Yapılan hesaplarda hata oranını minimuma indirmektedir.
  • E-fatura uygulamasına geçiş yapabilirsiniz.

Ön Muhasebe Nasıl Yapılır? 

Küçük işletmelerde tüm bu işlemleri işletme sahibi yapmayı tercih edebilir. Gelişmiş işletmelerde ise daha çok ön muhasebe kayıtları için ön muhasebe personeli işe alınır. Elle yapılan kayıtlarda Excel yardımıyla kayıtlar elektronik ortamda tutulmaktadır. Ancak Excel kayıtlarında hatalar sıklıkla oluşabilmektedir. Tüm bu işlemlerin düzenli ve hatasız olması şirket için çok büyük önem taşır. Yanlış her işlem için şirket mali zarara uğrayabilir veya şirkete ceza kesilebilir. Excel kullanarak ön muhasebe işlemlerine fazladan zaman ayırmadan bir muhasebe personeli gibi çalışabileceğiniz ODISPRO ÖN MUHASEBE yazılımı size tüm finansal işlemleriniz için bir arayüz sunar. Bu arayüz aracılığıyla ön muhasebe kapsamındaki tüm işlemleriniz kolaylıkla, daha az vakit ve daha az bütçeyle Türkiye Mevzuatına uygun şekilde gerçekleştirilebilir.

Ön Muhasebe İle Genel Muhasebe Farkı Nedir?

Ön Muhasebe: Şirketinizin her türlü ekonomik hareketi ön muhasebenin kapsamına girer. Bunların başında tüm cari hareketleriniz gelmektedir. Nereye ne kadar ödeme yapmanız gerektiği ve kimden ne miktarda alacağınız olduğunu düzenli şekilde kayıt altında tutarak şirketinizde kalacak net miktarları görebilirsiniz. Diğer önemli ön muhasebe kalemi ise stok takibidir. Deponuzdaki mevcut durumu görebilmeniz için gelen ve giden ürünlerin sürekli takibi şarttır.

Genel Muhasebe ise; şirketinize dair tüm sonuçları gösteren yerdir. Ön muhasebede edindiğiniz tüm veriler genel muhasebe için eğitim almış muhasebeciler ya da mali müşavirlerin gözetimindedir. Şirketinizin iç değerlerinin yıllara göre değerlendirilmesinin yanında devlete karşı sorumluluklarınızın da kapsamı genel muhasebeye girer. Kazançlarınızın vergilendirilmesi için yapılacak hesaplamalar bunların en başında gelecektir.

Ön muhasebe ile Genel Muhasebe aynı değildir. Ön muhasebe tutmak işletmelerin muhasebesinin tutulduğu anlamına gelmez. İşletmelerin belgelerini muhasebe defterlerine işlemek, bu bilgiler ile mali tablolar ve raporlar düzenlemek, devletle olan ilişkileri düzenlemek (beyanname, SSK) serbest muhasebeci mali müşavirlerin görevidir. Örneğin bir beyannamenin mutlaka SMMM tarafından düzenlenip onaylanması gerekir. Bu nedenle işletmenizin muhasebe kayıtları mutlaka SMMM tarafından ve ilgili kayıt sistemine göre tutulması gerekir.

ODISPRO Ön Muhasebe ve Süreç Yönetim Yazılımını kullanmaya hemen başlayabilir, online çalışmanın tüm avantajlarından yararlanabilirsiniz. Hem de aylık sadece 329 TL'den başlayan fiyatlarla ilk yatırım maliyeti olmadan kullanabilirsiniz.